• Utrikesradarn

Sudan förbereder sig på 200 000 Etiopiska flyktingar uppger lokala myndigheter


Upp till 200 000 flyktingar från konfliktområdet i Etiopiens norra region Tigray spås fly till Sudan. Hittills har över 6000 människor flytt över gränsen till Sudan rapporterar Sudanska myndigheter.

- Det rapporteras om långa köer utanför bagerier i Tigray regionen och lastbilar som ska leverera förnödenheter är strandade vid gränsen säger FN Humanitära chef i landet till The Associated Press i en intervju under onsdagen.


Redaktionen Utrikesradarn


Bakgrund till konflikten


Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed skickade i början av november beväpnade trupper till norra Etiopien och provinsen Tigray. Han anklagade det regionala styret för att ligga bakom en dödlig attack mot en militärbas i provinsen.

Det är partiet TPLF som hålls ansvarig för attacken, ett parti som länge har försökt bryta sig ur den etiopiska federationen. Ledare för TPLF dementerar att de skulle vara involverade i attacken mot militärbasen. I ett led för sittande regeringen att stabilisera läget väljer parlamentet i Addis Abeba att rösta för att avsätta delstatsregeringen i Tigray. En omröstning som skapar än mer spänning mellan regionen och huvudstaden. Regeringssidan sätter in stridsflyg för att bekämpa militära mål i provinsen, stridsflygplan som TPLF milis beskjuter med raketvapen. (status den 8 november)