• Politikidag

Vad behöver man veta från internationell och nationell politik från förra veckan?USA Valet


Joe Biden vald till President.

USA hade hela världens ögon på sig när landet gick till val den 3 november. Ett val som skulle visa sig bli historiska av flera anledningar. Under valnatten valde den sittande presidenten Donald Trump att förklara sig som vinnare av valet och försöka stoppa räkningen av resterande röster. Något en tidigare president aldrig har gjort enligt Eric Alterman som är verksam som historiker och lärare på Brooklyn College i New York.

Presidentens utspel var också starten av en rad uttalanden där han hävdar valfusk och att han är den faktiska vinnaren. Uttalanden som hittills inte kunnat bevisas sanna av Trump kampanjen.
Amerikanska CNN var först ut med att fastslå att demokraten Joe Biden blir vald president.

Biden lyckades samla över 75 miljoner röster. Vilket kan jämföras med det 69 miljoner röster Barack Obama samlade ihop under valet 2008. Joe Bidens resultat gör honom till den president som fått flest röster någonsin i ett amerikanskt presidentval.

Biden kommer att styra landet tillsammans med Vice-presidenten Kamala Harris. Harris kommer då bli den mäktigaste kvinnan i USA:s 244-åriga historia.


Efterspelet

Nu väntar en tid med troliga juridiska utspel från Trump-kampanjen där man kommer försöka föra sina misstankar i bevisning. Enligt the Philadelphia inquirer är det även högst troligt att det kommer bli en omräkning av röster i staten Pennsylvania. Anledningen till omräkningen är det jämna resultatet mellan de båda kandidaterna.

Dock har man enbart en månad på sig då deadline för dispyter kopplade till valet måste hanteras senast den 8 december.


__________________________________


Handels varslar om Strejk

Har inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel senast den 13 november varslar fackförbundet Handels om strejk. Strejken omfattar drygt 5000 anställda runt om i landet.


Varför kommer man inte överens?

Det kollektivavtal som fanns löpte ut den 31 mars i år. Förhandlingarna pausades till i början av oktober på grund av Corona Pandemin. När man nu återupptagit förhandlingarna har man kört fast. Svensk handel vill inte höja lönerna i den takt som andra branscher och fackförbund beslutat. Samtidigt får Handels inte heller gehör för sitt krav kring tryggare anställningar.


Förbundsordförande för Handels Linda Palmetzhofer säger i ett pressmeddelande -

– Den här striden tar vi för att alla som jobbar inom handeln ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher. Även de med lägst lön. Det handlar om rättvisa och lika villkor. Det handlar om att man ska kunna leva på sin lön och få ersättning för det jobb man utför. Även i en pandemi, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels, i ett pressmeddelande.

Svensk Handels å sinsida ifrågasätter att fackförbundet tar till strejk mitt i en Pandemi där flera av deras medlemmar har det tufft ekonomiskt,

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög. Många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, säger Karin Johansson, vd på Svensk handel, i ett pressmeddelande.


_______________________________


Moderaterna Frihet och ansvar

Under helgen presenterade Moderaterna sitt förslag till nytt idéprogram. Programmet går under rubriken ”Frihet och ansvar” och presenterades av partiledaren Ulf Kristersson i samband med en idékonferens som hölls under helgen.


Förenade Arabemiraten lättar på religiöslagstiftning.

Under lördagen rapporterade Aljazeera att Förenade Arabemiraten lättar på sin lagstiftning. Regeringen beslutar att tillåta ogifta par att bo tillsammans. Samtidigt lättar man på alkoholrestriktionerna och kriminaliserar hedersmord.


Följ oss på twitter för att hänga med i det senaste kring politiken!

@politikidag


www.utrikesradarn.com

Vi bevakar internationell politik